Baranina: Kebab adana

Remigisz Szulc
28.10.2015

Składniki:

  • 800 g mielonej jagnięciny
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka startego kuminu
  • 1 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 8 zielonych papryczek
  • 8 małych pomidorków

Przyrządzenie:

Namoczyć bułki w ciepłej wodzie.
Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym maśle.
Mieloną jagnięcinę włożyć doi miseczki, bułki odcisnąć z wody i dodać do mięsa.
Do masy dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, pietruszkę, sól, pieprz.
Całość starannie wyrobić. Jeśli masa jest zbyt miękka, dodać bułki tartej.
Wilgotnymi rękoma uformować z masy mięsnej 8 podłużnych kiełbasek i nałożyć je na szpadki.
Kebaby posmarować olejem i upiec na średnio rozgrzanym grillu przez 10 minut ze wszystkich stron.
Równolegle upiec na grillu papryczki i pomidory.

Podawać:

Z pieczonymi papryczkami i pomidorami, z sałatką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie