Składniki:
Do jagnięciny:
Do sosu:
Do szpinaku:
Przyrządzenie:
Jagnięcina:
Podzielić cebulę i wrzucić do 2 toreb. Do obu toreb dodać oliwę, skórkę z cytryny i kmin.
Każdą torbę dobrze wstrząsnąć i dodać jagnięcinę.
Zawiązać torby i odstawić na jakieś 10 minut, co jakiś czas ugniatając.
Jagnięcinę wyciągnij z marynaty i smażyć przez 1-2 minuty z każdej strony.
Przełożyć do brytfanny i włożyć do piekarnika rozgrzanego do do 220°C na 10 minut.
Przenieść jagnięcinę na ogrzany talerz.
Sos:
Do miski włożyć Tahin, czosnek i sól.
Wymieszać drewnianą łyżką dodając w międzyczasie sok z cytryny.
Powoli dodając odrobinę około ½ szklanki wody, ciągle mieszając.
Wody już nie dodawać dKiedy masa będzie gładka, o konsystencji śmietany.
Posypać mielonym kminem.
Szpinak:
Przygotować w mikrofalówce zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ułożyć na czystym talerzu. Skropić oliwą z oliwek i posypać ziarnami sezamu.
Podawać:
Ze szpinakiem i sosem