Baranina: Jagnięcina z ryżem i cytryną

Remigisz Szulc
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kg jagnięciny zadniej
  • 2 cytryny
  • 1 duża cebula
  • 250 g masła
  • 500 g ryżu
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Mięso oczyścić, pokroić na porcje. Cebulę posiekać, z cytryn wycisnąć sok.
Cebulę i mięso włożyć do garnka, zalać sokiem z cytryny, dusić.
Gdy sok zostanie wchłonięty, dodać masło i dusić dalej do zrumienienia mięsa.
Oprószyć solą i pieprzem. Wlać ½ l wody, dusić aż mięso będzie miękkie.
Mięso wyjąć z garnka. Do pozostałego sosu wsypać ryż i ugotować.
Gdy ryż będzie miękki, włożyć mięso z powrotem, by się ogrzało.

Podawać:

Ggorące, układając ryż na spodzie talerza, a na ryżu mięso.
Przybrać plasterkami lub cząstkami cytryny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie