Baranina: Jagnięcina z porem po chińsku

Maciej Piwowski
28.10.2015

Składniki:

  • 300 g polędwicy jagnięcej
  • 1 por pocięty w talarki grubości 0,5 cm
  • 2 wysuszone pokruszone papryczki chili
  • 1 posiekany kawałek imbiru
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 łyżki oleju do smażenia

marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

sos:

  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki wody

Przyrządzenie:

Pociąć jagnięcinę w cieniutkie plasterki, wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut.
Połączyć składniki sosu.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pora i smażyć mieszając 2 minuty. Wyjąć na talerz.
W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju.
Dodać czosnek, chili i imbir, smażyć mieszając przez 30 sekund, dodać mięso i smażyć mieszając aż straci różowy kolor.
Dodać pora, wlać sos, dobrze wymieszać.
Zagotować wszystko jeszcze raz.
Polać olejem sezamowym, wymieszać.

Podawać.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie