Baranina: Jagnięcina z Madrasu

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kg jagnięciny
  • ½ szklanki oleju
  • 2 posiekane cebule
  • 3 łyżki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1-2 łyżki chili w proszku
  • 1 i ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki ziaren kardamonu
  • ¼ szklanki zmiksowanych pomidorów
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • listki kolendry
  • plasterki limonki

Przyrządzenie:

Rozgrzać olej, włożyć cebulę, smażyć mieszając, aż się zeszkli.
Zmniejszyć ogień, podgrzewać przez 10 minut mieszając.
Dodać czosnek, imbir, garam masala i chili, zmniejszyć ogień i podgrzewać 2 minuty.
Dodać zmielone przyprawy, podgrzewać kolejne 2 minuty, mieszając.
Dodać pokrojone mięso, wymieszać, przyrumienić je w przyprawach przez 15 minut.
Dodać pomidory i kardamon.
Wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć, dusić 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Jeśli mięso zaczyna przywierać, można dodać nieco wody.
Odkryć brytfannę, dodać sok z cytryny i sól. Gotować około 10 minut, często mieszając.
Mięso powinno być zupełnie miękkie, a sos gęsty. Gotowe danie przełożyć na talerze.

Podawać:

Udekorowane listkami kolendry i plasterkami limonki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie