Baranina: Jagnięcina po włosku

Maciej Piwowski
28.10.2015

Składniki:

  • 3 polędwiczki jagnięce
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 2 żółte cukinie
  • 1 cebula
  • mały pęczek świeżej mięty
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 400 g makaronu cienkie wstążki
  • 400 ml rosołu
  • 120 g serka mascaepone
  • 3 i ½ łyżki stołowej mąki ziemniaczanej
  • ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Umyte, osuszone mięso smażyć 10 minut na oleju ze wszystkich stron.
Oczyszczone cukinie pokroić w grube plastry, a następnie w słupki.
Oczyszczoną cebulę drobno posiekać.
Umyte listki mięty pokroić w cienkie paseczki, a oczyszczoną papryczkę pokroić w cienkie krążki.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Usmażoną jagnięcinę oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiowa, odłożyć.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę, dodać cukinie, podlać rosołem i 100 ml wody.
Dodać pokrojoną papryczkę i gotować 2 minuty na małym ogniu.
Do gorącego sosu włożyć serek i dokładnie wymieszać.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości zimnej wody, krótko zagotować.
Na końcu dodać posiekaną miętę, sok i otartą skórkę z cytryny, posolić.
Jagnięcinę pokroić w grube plastry, polać przygotowanym sosem.

Podawać:

Z makaronem, udekorowane listkami mięty.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie