Baranina: Jagnięcina po australijsku

Krzysztof Jagielski
28.10.2015

Składniki:

  • 2 kg udźca jagnięcego
  • 1 cebula
  • 2 większe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 400 g pomidorów pelati
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • czarny mielony pieprz
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki Vegety
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • odrobina wody

Przyrządzenie:

Usmażyć jagnięcinę na gorącej oliwie z oliwek, aż mięso zrumienieje.
Do środka głębokiego naczynia włożyć jagnięcinę, wokół mięsa ułożyć po kolei cebulę, ziemniaki,
marchewkę, czosnek, seler naciowy, a na koniec pomidory i fasolę, popierzyć.
Dodać podgrzane wino wymieszane z Vegetą, oregano i mieloną papryką.
Dolać wody, aby płyn sięgał połowy naczynia. Wszystko posypać rozmarynem i szałwią.
Mięso z warzywami przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C
przez co najmniej 2 godziny.

Podawać:

Z grzankami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie