Baranina: Gulasz z jagnięciny

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kg jagnięciny bez kości
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 300 g pomidorów
  • 200 g papryki
  • 200 g cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 1 łodyżka świeżego rozmarynu
  • 100 ml oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Czosnek posiekać lub rozgniść.
Pomidory po sparzeniu obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebule pokroić w piórka, paprykę w paski.
Mięso obsmażyć na oliwie, dodać szklankę ciepłego wywaru, czosnek a następnie pozostały wywar.
Doprawić posiekanym rozmarynem, curry, solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do brytfanki.
Na wierzchu ułożyć pomidory, cebulę i paprykę.
Włożyć na 30 minut do nagrzanego do 170ºC piekarnika.

Podawać:

Z porcją ryżu na sypko.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie