Baranina: Gulasz z baraniny po irlandzku

Maciej Piwowski
28.10.2015

Składniki:

  • 800 g baraniny z kośćmi
  • 400 g kapusty włoskiej
  • 300 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz

Przyrządzenie:

Mięso umyć w bieżącej wodzie, oczyścić z nadmiaru łoju, włożyć do bogracza z wodą i zagotować.
Wyjąć z wrzątku i ponownie umyć, usuwając nadmiar zapachu owczego łoju.
Mięso pokroić w kostkę, oczyszczoną marchew i pietruszkę w paski, cebulę w plasterki, czosnek zmiażdżyć.
Umytą kapustę pokroić na cztery części, obrane ziemniaki w kostkę.
W bograczu rozgrzać tłuszcz i zeszlić cebulę.
Dodać mięso, podsmażyć lekko i wlać 1,5 l wody.
Zagotować i po kilkunastu minutach dodać wszystkie warzywa.
Przyprawić pieprzem, posiekaną natką pietruszki, posolić.
Gotować powoli dopóki mięso nie będzie miękkie.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie