Baranina: Gulasz irlandzki

Marek Szydełko
28.10.2015

Składniki:

  • 500g jagnięciny bez kości
  • 1 i ½ cebuli
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 l bulionu wołowego
  • sól morska
  • mielonych czarny pieprz
  • tymianek
  • suszona zielona pietruszka
  • 1 listek laurowy
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • oliwa

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w większą kostkę, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące.
Smażyć na rumiano na małej ilości tłuszczu, usmażone mięso zdjąć z patelni.
Marchew i ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, cebulę w piórka.
Na pozostałym po mięsie tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać pokrojone ziemniaki i marchew, chwilę smażyć.
Po usmażeniu warzyw posypać tymiankiem, zamieszać i zdjąć z ognia.
Jagnięcinę oraz warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarnisty pieprz.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 130°C przez 2 godziny, aż wszystko będzie miękkie.
Podczas pieczenia od czasu do czasu całość przemieszać.
Posypać tymiankiem i suszoną pietruszką.

Podawać:

Gorący.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie