Składniki:
mięso:
sos:
gremolata:
Przyrządzenie:
Rozgrzać piekarnik do 140°C. Z giczy usunąć większość tłuszczu, każdą naciąć w trzech miejscach.
W każde nacięcie włożyć gałązkę rozmarynu z płatkiem czosnku, owiniętą połówką sardeli.
Mięso natrzeć małą ilością soli i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
W brytfannie rozgrzać tłuszcz z kaczki, obsmażyć na nim gicze, wyjąć i odstawić na bok.
Dorzucić warzywa, czosnek i zioła, smażyć na silnym ogniu, aż zbrązowieją.
Wlać wino, wyskrobać z dna przysmażenia, dokładnie wymieszać.
Wlać wywar lub wodę, na warzywach ułożyć gicze, przykryć i dusić w piekarniku 2,5 godziny.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć gicze i przełożyć do miski, trzymać w cieple.
Przetrzeć warzywa z sosem lub zmiksować. Odstawić na bok.
Sos:
W dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Wrzucić boczek i smażyć, aż będzie brązowy.
Zmniejszyć ogień, dodać wszystkie drobno posiekane warzywa i czosnek.
Smażyć 8 minut, aż zmiękną. Dodać tymianek, rozmaryn, pomidory i fasolę, pogrzać.
Sos spod pieczenia mięsa przecedzić przez gęste sito. Dolać do warzyw z fasolą, wymieszać. Polać gicze.
Wymieszać składniki gremolaty.
Podawać:
Z sosem, posypane gremolatą i parmezanem.