Baranina: Biryani z baraniną

Maciej Piwowski
28.10.2015

Składniki:

  • baranina z kością
  • ryż basmati
  • jogurt naturalny
  • śmietana kremówka
  • mąka
  • olej kokosowy
  • czerwona cebula lub szalotka
  • pasta ze świeżego imbiru i czosnku
  • masala
  • chili
  • migdały, orzechy nerkowca i rodzynki
  • świeża mięta
  • świeża kolendra

Przyrządzenie:

Składniki masali zmielić w młynku na proszek.
Ryż wypłukać w dużej ilości wody, namoczyć go przez godzinę.
Namoczony ryż osączyć i przesmażyć w oleju kokosowym.
Kiedy zrobi się szklisty, zalać wodą i ugotować na półtwardo.
W osobnym garnku zrumienić na oleju cebulę.
Dodać pastę z imbiru i czosnku, zamieszać i smażyć przez chwilę.
Dodać masalę i smażyć dalej, cały czas mieszając.
Dodać chili i smażyć jeszcze kilka minut.
Włożyć do garnka kawałki baraniny i mieszać, aż masala dokładnie pokryje mięso.
Wlać jogurt i gotować na wolnym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje.
Wlać śmietanę i zamieszać, dodać migdały, orzechy nerkowca, rodzynki,
posiekaną świeżą miętę i świeżą kolendrę. Włożyć do garnka ryż, ale nie mieszać go z mięsem.
Z mąki i wody zrobić ciasto, przykleić nim pokrywkę do garnka, żeby para nie uciekała.
Gotować jeszcze 20 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie