Od lat znamy trunek, jakim jest wino. Wykorzystujemy je do wielu celów – począwszy od tego, że popijamy je w trakcie różnych uroczystości jak spotkania rodzinne, biznesowe czy wesela, aż po fakt wykorzystania go w kuchni. Okazuje się bowiem, że wino nie musi być wcale tylko i wyłącznie dodatkiem do posiłku – może być również jego integralną częścią i składnikiem. A jak wykorzystać możliwości wina w kuchni? Oto kilka inspiracji związanych z tym tematem.
Przede wszystkim pamiętać należy, że możliwości wykorzystania wina jest wiele. Wykorzystujemy je zarówno, kiedy jest dobre i spełnia wszystkie kryteria do picia, ale także w momencie, gdy jakość nie jest do końca ważna – do gotowania bowiem wykorzystać można także wino skwaśniałe, a więc tak zwany ocet winny. Wszystko oczywiście zależy od typu przygotowywanej potrawy i nie ulega to najmniejszym nawet wątpliwościom. Zauważyć warto, że z wina skorzystać można zarówno do deserów, jak i do mięsa, czy też ryb, a także do potraw typu risotto – istnieje wiele przepisów, które pozwalają na jego użycie.
Najczęściej wykorzystywane wina to wina wytrawne – stosuje się je przede wszystkim do wspomnianego podlewania mięsa. Mięso, do którego dodamy odrobinę wina staje się bardziej soczyste i aromatyczne, zaś sos, który powstaje na jego bazie stanowi idealny dodatek. Pamiętajmy, że kolor wina ma znaczenie – do ryb, czy też drobiu dodajemy zazwyczaj białe, do mięs czerwonych zaś – czerwone.
Dodanie wina do deserów to świetny pomysł, by lekko „podkręcić” ich smak. Szczególnie popularne jest to w deserach włoskich, opartych właśnie o takie rozwiązania. Wystarczy lekka grappa, czy też odrobina półsłodkiego wina białego dodana do kremu waniliowego, by stworzyć doskonałe „zabajone”. A przepisów tego typu znaleźć można znacznie więcej. Każda kobieta, która chce odmienić smak swoich potraw więc, powinna skorzystać z możliwości, jakie daje jej wino w kuchni. Są one bowiem naprawdę szerokie, a powyższe rozważania są tego dowodem.