Alkohole: Nalewka miodowa

Antoni Kwapisz
28.10.2015

Składniki:

  • ½ litra spirytusu
  • 1 szklanka miodu
  • kawałek kory cynamonu
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 1 laska wanilii
  • kawałek suszonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przyrządzenie:

Przyprawy zalać wodą i gotować na małym ogniu, aż pozostanie 1/3 szklanki płynu.
Podgrzać miód, do gorącego wlać spirytus i wodę z przyprawami.
Wlać do butelki z szeroką szyjką, pozostawić na 48 godzin.
Przecedzić, przelać do karafki i pozostawić na 2 tygodnie by się przegryzła.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie