Alkohole: Jałowcówka

Maciej Piwowski
28.10.2015

Składniki:

  • 35 suszonych lub 70 świeżych owoców jałowca
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 l czystej wódki

Przyrządzenie:

Owoce opłukać, osączyć, włożyć do butli, dodać cukier i zalać wódką.
Butlę zatkać i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni (co 2-3 dni wstrząsać).
Po tym czasie zlać płyn znad owoców do czystej butelki i odstawić do sklarowania.
Po 2 tygodniach nalewkę delikatnie zlać znad osadu gumową rurką.
Osad przesączyć przez lejek z watą i połączyć z nalewką.

Podawać:

Można od razu, ale najlepsza jest po 3 miesiącach.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.