Alkohole: Dereniówka

Marek Szydełko
28.10.2015

Składniki:

  • 1000 g owoców derenia
  • 5 łyżek suszonych jagód
  • 1000 g cukru
  • 2 szklanki spirytusu 96-procentowego
  • 2 szklanki  żytniówki

Przyrządzenie:

Owoce umyć, osączyć i osuszyć.
Dereń ponakłuwać szpilką, wraz z jagodami wsypać do słoja i zalać alkoholem.
Słój szczelnie zamknąć i postawić na słońcu lub w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni (co kilka dni nim wstrząsać).
Py tym czasie nalewkę przefiltrować, przelać do butelek i przechować.
Pozostałe w słoju owoce zasypać cukrem i wymieszać,
słój przykryć płótnem, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce lub na słońce (co pewien czas wstrząsać).
Otrzymany syrop wymieszać ze zlanym nalewem i odstawić do sklarowania nalewki na tydzień.
Potem przesączyć przez filtr do szczelnie zamykanych butelek i odstawić na 5-6 miesięcy.

Uwaga:

Im nalewka jest dłużej przechowywana, tym jest aromatyczniejsza i smaczniejsza.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie