Składniki:
Przyrządzenie:
Owoce umyć, osączyć i osuszyć.
Dereń ponakłuwać szpilką, wraz z jagodami wsypać do słoja i zalać alkoholem.
Słój szczelnie zamknąć i postawić na słońcu lub w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni (co kilka dni nim wstrząsać).
Py tym czasie nalewkę przefiltrować, przelać do butelek i przechować.
Pozostałe w słoju owoce zasypać cukrem i wymieszać,
słój przykryć płótnem, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce lub na słońce (co pewien czas wstrząsać).
Otrzymany syrop wymieszać ze zlanym nalewem i odstawić do sklarowania nalewki na tydzień.
Potem przesączyć przez filtr do szczelnie zamykanych butelek i odstawić na 5-6 miesięcy.
Uwaga:
Im nalewka jest dłużej przechowywana, tym jest aromatyczniejsza i smaczniejsza.