3 pomysły na znakomite, domowe przetwory. W sam raz na zimę!

Piotr Kowalczyk
31.10.2016

Zima to taki okres w roku, gdy szczególnie potrzebujemy witamin, minerałów i naturalnych przeciwutleniaczy. Wszystko po to, aby dzielnie stawić czoła wirusom. Niestety sezon na rodzime owoce i warzywa jest już tylko wspomnieniem. Zamiast sięgać po mrożonki i importowane produkty o kontrowersyjnym smaku, lepiej jest zawczasu zadbać o wyposażenie domowej spiżarni. Warto wrócić do tradycji robienia przetworów. Nie jest to wcale trudne, a daje mnóstwo satysfakcji. Przygotowaliśmy dla Ciebie 3 proste przepisy na domowe przetwory, które przydadzą Ci się zimą.

Jabłka z jarzębiną – witaminowa bomba!

Wiele osób nie wie, że owoce jarzębiny są nie tylko jadalne, ale też mają znakomity wpływ na nasze zdrowie. Warto zaprosić je do swojej kuchni i wykorzystać do przygotowania pysznych przetworów na bazie rodzimych jabłek. Aby przygotować taką oryginalną marynatę będziesz potrzebować:

  • Około 3-4 kilogramów jabłek – najlepsze są tzw. stare odmiany
  • Pół kilograma owoców jarzębiny
  • Ziele angielskie
  • Laskę cynamonu
  • Szczyptę kolorowego pieprzu
  • Anyż
  • Kilka liści laurowych
  • Goździki
  • Jagody jałowca

Zacznij od jarzębiny. Włóż owoce do zamrażarki na około dobę – dzięki temu stracą gorzki posmak. Po wyjęciu sparz jarzębinę i pozbądź się szypułek. Następnie pokrój jabłka i włóż je do wyparzonych słoików. Dodaj jarzębinę i wszystkie przyprawy. Na koniec zalej marynatę solanką, zakręć słoiki i odstaw w ciemnym miejscu. Trzymaj w temperaturze pokojowej. Pyszny przetwór będzie gotowy po około 2 tygodniach. To znakomity miks dla osób, które często łapią infekcje.

Marynowane morele

Morele są pysznymi i bardzo cennymi owocami, które warto jeść przez cały rok, a szczególnie zimą. Aby przygotować marynatę będziesz potrzebować:

  • Kilograma moreli
  • Goździków
  • Odrobiny cynamonu
  • Skórki z cytryny

Musisz również przygotować zalewę, której bazą jest miód, ocet spirytusowy 10%, cukier i oczywiście woda. Wszystko zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Następnie przekrój morele, usuń pestki i włóż do wyparzonych słoików wraz z dodatkami. Zalej przygotowaną wcześniej zalewą, zakręć słoiki i pasteryzuj przez około 25 minut. Taka marynata idealnie nadaje się do pieczonych mięs.

Domowa galaretka z żurawiny

Wiele osób nie wyobraża sobie zjedzenia ciemnego mięsa bez żurawiny, która świetnie nadaje się także do serów. Możesz ją przygotować samodzielnie. Będziesz potrzebować:

  • Kilograma żurawin
  • Kilograma cukru
  • Pół szklanki wody
  • Kilku listków melisy cytrynowej

Oczyszczone owoce żurawiny wrzuć do gotującej się wody z cukrem. Poczekaj, aż się rozpadną. Następnie przetrzyj je przez sitko do garnka i gotuj przez kolejnych 5 minut. Gotową masę przelej do słoików, dodaj listki melisy i zamknij. Po ostygnięciu pasteryzuj w temperaturze około 90 stopni. Gotowe! Masz samodzielnie wykonaną galaretkę z żurawiny, którą zachwycisz swoich gości.

Robienie domowych przetworów to wielka frajda i satysfakcja, a także pewność, że w zimowe miesiące w Twoim domu nie zabraknie zdrowych i smacznych dodatków.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie