Czym zastąpić jajka w przepisach?

Maciej Piwowski
12.01.2024

Właśnie przygotowujesz danie z dawno upatrzonego przepisu i orientujesz się, że w twojej lodówce zabrakło jajek? A może masz w domu malucha z alergią, który nie powinien spożywać takiego produktu? Być może odżywiasz się wegańsko i chcesz dostosować popularną recepturę do swojego stylu odżywiania? Niezależnie od przyczyny, warto wiedzieć, czym zastąpić jajko, aby danie nie straciło swojej konsystencji. Podpowiadamy.

1. Czym zastąpić jajka w wypiekach?

2. Czym zastąpić jajko w sałatce?

3. Jajecznica i majonez bez jajka

W poniższym tekście znajdziesz odpowiedź na pytanie, czym zastąpić jajka, z uwzględnieniem wyłącznie naturalnych zamienników. W sklepach znajdziesz też zamiennik jajka w wariancie wegańskim.

Czym zastąpić jajka w wypiekach?

Najwięcej możliwości na zamiennik jajek znajdziemy w kategorii słodkich wypieków: ciast, deserów, muffinek. Poznaj niektóre z nich.

  • Siemię lniane

Siemię lniane stanowi bez wątpienia superfood, czyli żywność o wyjątkowo korzystnym wpływie na zdrowie. To prawdziwe bogactwo składników odżywczych, a ponadto idealny zamiennik jajek. Doskonale sprawdza się w większości przepisów na wypieki, takich jak babeczki, pieczywo czy ciastka. Wystarczy wymieszać jedną łyżkę siemienia lnu z trzema łyżkami wody, aż uzyskamy gęstą mieszankę, którą można dodać do reszty składników receptury.

  • Nasiona chia

Podobnie jak dodatek siemienia lnianego, nasiona chia również posiadają właściwości wiążące i tworzą kleistą papkę, która łączy suche składniki. Wystarczy je zalać wodą, a po chwili uzyskamy żelującą konsystencję. Aby zastąpić jedno jajko, dodajemy 1 łyżkę nasion do trzech łyżek wody.

  • Mus owocowy

Mus jabłkowy czy mus bananowy to kolejny świetny zamiennik jajka. Warto jednak pamiętać, że mus zmieni smak potrawy, dlatego najlepiej sprawdza się w słodkich wypiekach, takich jak ciasta, muffiny, brownie czy placki. ¼ szklanki musu z owoców zastępuje jedno jajko.

  • Mąka ziemniaczana

Dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej zastąpią jedno jajko. Nie wpływa ona w żaden sposób na smak czy aromat potrawy, doskonale nadaje się do zagęszczania sosów i deserów.

  • Jogurt naturalny

Odpowiednikiem jednego jajka jest 1/4 szklanki jogurtu. Ten produkt świetnie zastępuje jajka w wypiekach, takich jak ciasta, babeczki i muffiny. Możesz wybrać także jogurt sojowy.

  • Aquafaba - woda z gotowania ciecierzycy

Długo ubijana woda po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki z ciecierzycą zastąpi białka jaj, gdy zechcesz upiec bezę.

Czym zastąpić jajko w sałatce?

Jeśli chcesz zrezygnować z jajka w sałatce, możesz zamiast niego zastosować inny dodatek białkowy. Dobrym pomysłem jest chude mięso. Jeśli odżywiasz się wegańsko, wykorzystaj ugotowaną fasolę lub pokrojone tofu. Ten ostatni składnik możesz zamarynować, aby zyskał niepowtarzalny smak.

Jeżeli natomiast zależy ci na smaku jajka, możesz ożywić danie za pomocą czarnej soli. To indyjska przyprawa z soli i związków siarki, które nadają jej charakterystyczny aromat i smak przypominający właśnie jajka! W kuchni roślinnej czarna sól jest wykorzystywana do przygotowywania pasty "bezjajecznej", roślinnego majonezu oraz wegańskiej "jajecznicy" - opartej na tofu lub roślinach strączkowych.

Jajecznica i majonez bez jajka

Jak wspomnieliśmy już wyżej, wegańską jajecznicę możesz zrobić z tofu. Wegański majonez można przyrządzić z mleka sojowego, tofu, a także z innych składników, takich jak ziemniaki, kalafior, fasola czy orzechy nerkowca. Część tych produktów możesz kupić, ale wiele możesz przygotować samodzielnie w domu.

Artykuł sponsorowany

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie