Właśnie przygotowujesz danie z dawno upatrzonego przepisu i orientujesz się, że w twojej lodówce zabrakło jajek? A może masz w domu malucha z alergią, który nie powinien spożywać takiego produktu? Być może odżywiasz się wegańsko i chcesz dostosować popularną recepturę do swojego stylu odżywiania? Niezależnie od przyczyny, warto wiedzieć, czym zastąpić jajko, aby danie nie straciło swojej konsystencji. Podpowiadamy.
W poniższym tekście znajdziesz odpowiedź na pytanie, czym zastąpić jajka, z uwzględnieniem wyłącznie naturalnych zamienników. W sklepach znajdziesz też zamiennik jajka w wariancie wegańskim.
Najwięcej możliwości na zamiennik jajek znajdziemy w kategorii słodkich wypieków: ciast, deserów, muffinek. Poznaj niektóre z nich.
Siemię lniane stanowi bez wątpienia superfood, czyli żywność o wyjątkowo korzystnym wpływie na zdrowie. To prawdziwe bogactwo składników odżywczych, a ponadto idealny zamiennik jajek. Doskonale sprawdza się w większości przepisów na wypieki, takich jak babeczki, pieczywo czy ciastka. Wystarczy wymieszać jedną łyżkę siemienia lnu z trzema łyżkami wody, aż uzyskamy gęstą mieszankę, którą można dodać do reszty składników receptury.
Podobnie jak dodatek siemienia lnianego, nasiona chia również posiadają właściwości wiążące i tworzą kleistą papkę, która łączy suche składniki. Wystarczy je zalać wodą, a po chwili uzyskamy żelującą konsystencję. Aby zastąpić jedno jajko, dodajemy 1 łyżkę nasion do trzech łyżek wody.
Mus jabłkowy czy mus bananowy to kolejny świetny zamiennik jajka. Warto jednak pamiętać, że mus zmieni smak potrawy, dlatego najlepiej sprawdza się w słodkich wypiekach, takich jak ciasta, muffiny, brownie czy placki. ¼ szklanki musu z owoców zastępuje jedno jajko.
Dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej zastąpią jedno jajko. Nie wpływa ona w żaden sposób na smak czy aromat potrawy, doskonale nadaje się do zagęszczania sosów i deserów.
Odpowiednikiem jednego jajka jest 1/4 szklanki jogurtu. Ten produkt świetnie zastępuje jajka w wypiekach, takich jak ciasta, babeczki i muffiny. Możesz wybrać także jogurt sojowy.
Długo ubijana woda po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki z ciecierzycą zastąpi białka jaj, gdy zechcesz upiec bezę.
Jeśli chcesz zrezygnować z jajka w sałatce, możesz zamiast niego zastosować inny dodatek białkowy. Dobrym pomysłem jest chude mięso. Jeśli odżywiasz się wegańsko, wykorzystaj ugotowaną fasolę lub pokrojone tofu. Ten ostatni składnik możesz zamarynować, aby zyskał niepowtarzalny smak.
Jeżeli natomiast zależy ci na smaku jajka, możesz ożywić danie za pomocą czarnej soli. To indyjska przyprawa z soli i związków siarki, które nadają jej charakterystyczny aromat i smak przypominający właśnie jajka! W kuchni roślinnej czarna sól jest wykorzystywana do przygotowywania pasty "bezjajecznej", roślinnego majonezu oraz wegańskiej "jajecznicy" - opartej na tofu lub roślinach strączkowych.
Jak wspomnieliśmy już wyżej, wegańską jajecznicę możesz zrobić z tofu. Wegański majonez można przyrządzić z mleka sojowego, tofu, a także z innych składników, takich jak ziemniaki, kalafior, fasola czy orzechy nerkowca. Część tych produktów możesz kupić, ale wiele możesz przygotować samodzielnie w domu.
Artykuł sponsorowany