Spieki kwarcowe to wszechstronny materiał aranżacyjny. Dzięki swoim walorom jest powszechnie wykorzystywany do produkcji blatów kuchennych. Dlaczego warto wybrać blat ze spieku? Podpowiadamy.
Spieki kwarcowe od kilku lat cieszą się ogromną popularnością. Nic dziwnego. Niezwykle eleganckie, łatwe w montażu, odporne na uszkodzenia świetnie sprawdzają się zarówno we wnętrzach, jak i na zewnątrz budynków.
Spieki kwarcowe to wieloformatowe, w pełni biodegradowalne płyty, tworzone z kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych i ceramicznych pigmentów. Powstają w procesie wypiekania w ogromnych hybrydowych piecach w temperaturze 1220 stopni Celsjusza, a ich grubość wynosi z reguły od 3 do 8 mm.
Spieki do złudzenia przypominają beton architektoniczny, węgiel, naturalny kamień (np. marmur czy piaskowiec), a nawet drewno. Dzięki temu dają możliwość kreowania oryginalnych aranżacji, perfekcyjnie dostosowanych do wymarzonej wizji domowników.
Spieki kwarcowe świetnie sprawdzają się jako okładziny elewacji, ścian, kominków, parapetów, schodów i podłóg. Często stosuje się je także w aranżacjach altan ogrodowych, balkonów i tarasów. Jednak największą furorę robią w kuchniach. Dlaczego?
Ze względu na swoje walory spieki kwarcowe wykorzystuje się powszechnie do tworzenia produkcji blatów kuchennych. Dlaczego blaty kuchenne ze spieków nie mają sobie równych?
Blaty ze spieków kwarcowych wyróżniają się:
To jednak nie wszystko. Dzięki dużej powierzchni, z powodzeniem stworzysz spiekowy blat z jednego elementu. A to przełoży się nie tylko na walory estetyczne, ale także na komfort użytkowania. Dzięki odmiennym grubościom spiekowych płyt możesz wykorzystywać je także jako okładziny podłóg i mebli kuchennych. Wykorzystując spieki w kilku elementach kuchni, z powodzeniem stworzysz spójną, jedyną w swoim rodzaju przestrzeń.
Artykuł partnera.