Kiełbasa wiejska na wielkanocny stół - gdzie dostać najlepszą?

Maciej Piwowski
04.04.2022

Kiełbasa, kiełbaska, kiełba. Ten rodzaj mięsnego wyrobu nie bez powodu uważany jest za naszą dumę narodową. Najlepszej jakości mięso, aromatyczne przyprawy i doskonały sposób wędzenia sprawiają, że to właśnie kiełbasa jest jedną z ulubionych wędlin, która zyskała zaufane grono fanów na całym świecie. W artykule opowiemy krótką historię tego przysmaku i podpowiemy, gdzie warto go kupić. 

Skąd wzięła się kiełbasa?

Do produkcji polskiej kiełbasy przyczyniły się słynne królewskie polowania, które miały miejsce jesienią i zimą, a ich głównym celem było zaopatrzenie dworu. Ze zdobytego mięsa przygotowywano smaczne kiełbasy, które miały stanowić zapasy na cały rok. Produkcja tego mięsnego wyrobu sięga w Polsce już XIV wieku. 

W czasach saskich umiejętność robienia kiełbas była niesamowicie pożądana, dlatego też kucharz szlachecki musiał wykazać się niezbędną wiedzą potrzebną do wykonywania tej czynności. W tym okresie na dworze króla Sasa kuchmistrzem był Wereszczak, który odegrał istotną rolę jeśli chodzi o historię polskiej kiełbasy. Wynalazł on ciekawy sposób serwowania tego przysmaku, a mianowicie zaczął podawać kiełbasę pokrojoną w talarki, polaną ostrym sosem. 

Zarówno kiedyś jak i obecnie, tradycyjne kiełbasy przygotowuje się z mięsa (najczęściej wieprzowego) wtłoczonego do jelita. Dzięki tej naturalnej osłonce rozdrobniony produkt pozwala stworzyć wygodne pęta.

Kiełbasy na wielkanocnym stole - gdzie znaleźć te najlepsze?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Wszystkie przygotowania do świąt, takie jak zadbanie o porządek, przyszykowanie znakomitych wypieków i potraw, tradycyjnie zwieńczone zostaje uroczystym śniadaniem spożywanym w towarzystwie najbliższych. Na wielkanocnym stole oprócz święconki, goszczą także rozmaite świąteczne dania - faszerowane jajka, sałatki, czy żurek. Obok tych znakomitych rarytasów nie może zabraknąć również doskonałej jakości wędlin, a w tym kiełbasy wiejskiej, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do żurku. Najlepsze mięsne wyroby z naturalnym składem znajdziecie w sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Te mięsne produkty to gwarancja najwyższej jakości i najlepszego smaku. Wszystkie przygotowywane są według staropolskich receptur, doprawione bukietem aromatycznych ziół, bez grama chemicznych substancji takich jak konserwanty, wypełniacze, czy zagęszczacze. To 100% mięsa w mięsie!

Bogata oferta wędlin ze sklepu online Schronisko Bukowina pozwala na szeroki wybór produktów. Wśród nich dostępne są świeże, kruche i pachnące kiełbasy myśliwskie z dzika, jelenia, wiejskie, aromatyczne, domowe pasztety oraz wyjątkowe szynki. Dlatego bez problemu znajdziecie tam coś dla siebie. 

Kiełbasa myśliwska i wiejska - jak je wykorzystać?

Kiełbasa to mięsny produkt, który można spożywać na zimno i na ciepło. To rodzaj przekąski, której przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne. Usmażona na grillu, ugotowana w wodzie, czy pieczona - każda odsłona kiełbasy wydobywa jej walory smakowe. Mięso to idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw, nadając im tym samym niezwykły aromat i smak. Kiełbasa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można wykorzystać ją do zup, gulaszy, leczo, ale także zjeść samą, czy na kanapce.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie