Jak utrzymać porządek w kuchni?

Antoni Kwapisz
09.09.2020

Kuchnia jest takim pomieszczeniem, w którym dość często panuje niezły bałagan – zwłaszcza w czasie gotowania posiłków. Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie, aby zaprowadzić w niej porządek i całkiem łatwo go utrzymać. Wystarczy tylko wykorzystać kilka prostych wskazówek, którymi dzielimy się z Tobą w naszym poradniku.

Pomyśl o spiżarni

Spiżarnia jest błogosławieństwem dla osób, które chcą utrzymać nieskazitelny porządek w kuchni. Można w niej przechowywać wszystkie produkty, których nie musimy mieć pod ręką, a jednocześnie chcemy je ukryć przed wzrokiem gości czy prostu przechowywać z dala od promieni słonecznych. Przykładem mogą być warzywa, ale też przyprawy, słodycze czy konserwy. Pomyśl, czy i w Twojej kuchni nie da się wydzielić takiej spiżarni. Nie musi to być osobne pomieszczenie – fajnie nada się do tego pojemna szafka czy chociażby powierzchnia w szafce wodomierzowej.

Przypisz określone funkcje poszczególnym szafkom

Jest to o tyle ważne, że pozwoli uniknąć chaosu w szafkach, który zawsze sprzyja bałaganieniu. Przykładowo: jeśli w jednej szafce trzymasz i garnki, i patelnie, to chcąc wyjąć jedno naczynie musisz „przekopać się” przez pozostałe, odkładając je na blacie. W ten sposób powstaje rozgardiasz, którego uporządkowanie zajmuje cenny czas. Lepiej jest więc mieć osobne szafki do różnych naczyń, sztućców, sprzętów AGD czy przypraw i produktów spożywczych niewymagających przechowywania w lodówce.

Przesypuj suche produkty do słoików

To bardzo dobry sposób na to, aby z jednej strony zaprowadzić w kuchni porządek, a z drugiej przedłużyć przydatność tych produktów do spożycia. W dodatku estetyczne słoiki możesz trzymać na przykład na podwieszanej półce, oszczędzając tym samym bardzo dużo miejsca. Do przesypywania nadają się wszelkie produkty sypkie, takie jak makarony, kasze, mąka, cukier, płatki śniadaniowe, musli itp.

Nie gromadź naczyń w zlewozmywaku

Ten nawyk jest jednym z częstszych powodów powstawania bałaganu w kuchni. Zamiast przez cały dzień gromadzić naczynia w zlewie i wieczorem frustrować się wizją kilkunastominutowego zmywania, lepiej jest robić to na bieżąco – od razu wycierając też naczynia i chowając je do odpowiednich szafek. Koniecznie pomyśl też o zainwestowaniu w zmywarkę – bardzo ułatwi Ci życie.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie