Zlewozmywak jest tym elementem wyposażenia kuchni, bez którego trudno byłoby sobie wyobrazić to pomieszczenie. Jest niezbędny, ponieważ umożliwia nam m.in. zmywanie naczyń, mycie owoców i warzyw, odlewanie wody z gotowania ziemniaków czy ryżu i wykonywanie wielu innych typowo kuchennych czynności. Na rynku znajdziemy dziś co najmniej kilkanaście rodzajów zlewozmywaków, ale nadal bardzo dużą popularnością cieszy się klasyka, czyli zlewozmywak ze stali szlachetnej. Co o tym decyduje? Jakie są zalety tego zlewozmywaka? Sprawdź w naszym poradniku.
Zlewozmywak ze stali szlachetnej świetnie pasuje do praktycznie każdej kuchni, niezależnie od jej stylu. Będzie dobrze komponować się zarówno z tradycyjną zabudową meblową, jak i z taką bardzo nowoczesną, minimalistyczną. Pod tym względem modele ze stali szlachetnej w kolorze inox zdecydowanie dystansują chociażby popularne zlewozmywaki granitowe, w gruncie rzeczy dość trudne do wkomponowania w kuchni.
Niezaprzeczalną zaletę zlewu ze stali szlachetnej jest to, że w ogóle nie widać na nim żadnych zabrudzeń. Jest to szczególnie ważne w sytuacji, gdy korzystamy w domu z wody z własnego ujęcia, która często jest zanieczyszczona manganem i żelazem, które zostawiają bardzo brzydkie, rude zacieki. Ich usunięcie z chropowatej powierzchni zlewozmywaka granitowego jest trudne i zwykle nieskuteczne. Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku stali szlachetnej, którą można traktować różnego rodzaju środkami chemicznymi czy choćby sodą oczyszczoną i uzyskać spektakularny efekt.
Stal szlachetna idealnie nadaje się do wykonywania zlewozmywaków, ponieważ jest materiałem w pełni odpornym na działanie wilgoci i stały kontakt z wodą, ale też różnego rodzaju kwasami. Nie trzeba się więc obawiać, że na przykład wylewając wodę z ogórków kiszonych do zlewu uszkodzimy jego powierzchnię. Pod względem trwałości i długowieczności stal szlachetna wypada wyjątkowo korzystnie.
Ten argument również nie jest bez znaczenia. Warto podkreślić, że markowy zlewozmywak ze stali szlachetnej praktycznie zawsze jest tańszy niż granitowy, a często też lepiej wyceniony, niż zlew z konglomeratu.