Wyspa w kuchni: jak ją zaprojektować? O czym trzeba pamiętać?

Krzysztof Jagielski
22.10.2020

Wyspa to marzenie niejednej rodziny, a już szczególnie osób, które spędzają w kuchni najwięcej czasu przygotowując posiłki dla najbliższych i gości. Jest to bardzo funkcjonalny i efektowny element wystroju, coraz częściej pojawiający się w kuchniach Polaków. Trzeba natomiast zwrócić uwagę na fakt, iż wyspa kuchenna wymaga bardzo dokładnego przemyślenia i przygotowania szczegółowego projektu. Kilka wskazówek znajdziesz w naszym poradniku.

Czy każdy może sobie pozwolić na wyspę w kuchni?

Niestety nie. Wyspa jest rozwiązaniem dostępnym wyłącznie dla posiadaczy odpowiednio dużej kuchni. Zalecana minimalna powierzchnia pomieszczenia wynosi 20 metrów kwadratowych. Dlaczego nie warto wpasowywać wyspy do kuchni „na siłę”? Ponieważ nie zyskamy nic poza efektownym elementem wystroju. Na dłuższą metę wyspa będzie znacząco ograniczać funkcjonalność pomieszczenia, irytować, utrudniać korzystanie z szafek i przygotowywanie posiłków.

Minimalne odległości

Zaleca się, aby wyspa znajdowała się w odległości minimum 90 centymetrów od otaczających ją szafek kuchennych. W praktyce jednak ten odstęp powinien wynosić 100-110 centymetrów. Tylko wtedy uda się zachować dostateczną funkcjonalność pomieszczenia. Bardzo ważna jest też wygodna komunikacja. Jeśli trzeba będzie się przeciskać między szafkami a wyspą, to takie sytuacje będą frustrujące. Radzimy pamiętać, że kuchnia w pierwszej kolejności powinna być funkcjonalna i ustawna, a dopiero w drugiej efektowna.

Przeznaczenie wyspy

Gdy wiemy już, że możemy sobie pozwolić na zbudowanie wyspy, należy się dokładnie zastanowić nad jej funkcją. Czy ma to być tylko miejsce do jedzenia posiłków, czy może też do ich przygotowywania? Na etapie projektowania wyspy musimy już wiedzieć, czy planujemy, aby na wyspie znalazła się płyta kuchenna, czy jej elementem ma być piekarnik, może też zmywarka itd.

Niezbędne instalacje

Po ustaleniu funkcji wyspy możemy przejść do bardzo ważnego etapu, czyli planowania instalacji. Do zasilania płyty gazowe niezbędne jest oczywiście przyłącze gazowe, do zasilania zmywarki i baterii kuchennej – przyłącze wodne, do odprowadzania wody ze zlewu – przyłącze kanalizacyjne itd. Nie można o niczym zapomnieć, ponieważ ewentualne przeróbki w przyszłości będą bardzo trudne i kosztowne.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.