Wiele osób przechowuje różne sprzęty kuchenne na blacie. Wydaje się, że jest to praktyczne rozwiązanie, dzięki któremu mamy zawsze pod ręką np. blender, opiekacz czy toster. Okazuje się jednak, że taki sposób przechowywania drobnego AGD ma więcej wad niż zalet. Te pierwsze krótko omawiamy w naszym poradniku.
Trzymanie sprzętów kuchennych na blacie nie sprzyja utrzymaniu porządku. Tak zastawiony blat powoduje, że kuchnia sprawia wrażenie zagraconej, tracąc wszelkie walory estetyczne. Zwróć na to szczególną uwagę w sytuacji, gdy masz blat wykonany z wysokiej jakości materiału, na przykład granitowy, który powinien stanowić ozdobę kuchni.
Sprzęty przechowywane na blacie kuchennym szybko się kurzą, co dodaje Ci więcej pracy podczas sprzątania. Mało tego: kurz może osiadać na delikatnych elementach urządzeń AGD, jak i np. w środku tostera, co nie jest mile widziane z punktu widzenia higieny przygotowywania posiłków.
Gotując, smażąc czy krojąc warzywa i owoce będziesz regularnie brudzić urządzenia trzymane na blacie, a przecież trudno oczekiwać, że za każdym razem znajdziesz czas na ich dokładne wyczyszczenie. W efekcie sprzęty będą bez przerwy brudne, klejące, a to nie jest ani higieniczne, ani estetyczne.
Może się zdarzyć, że np. toster trzymany na blacie przez przypadek wpadnie do zlewu pełnego wody, co oczywiście doprowadzi do uszkodzenia sprzętu. Takie sytuacje są na porządku dziennym i trudno je w 100% wyeliminować, gdy na blacie dosłownie walają się różne urządzenia.
Trzymając sprzęt AGD na blacie szybko się przekonasz, dlaczego był to błąd. Otóż białe obudowy zaczną żółknąć, a czarne blednąć. To efekt działania promieniowania słonecznego, na które będą wystawione urządzenia na blacie. Lepiej więc znajdź dla nich miejsce w szafkach kuchennych czy w spiżarni.