Strefa zapasów w kuchni – czym jest i o czym pamiętać przy jej wyznaczaniu?

Krzysztof Jagielski
02.04.2025

Każda dobrze zaprojektowana kuchnia dzieli się na poszczególne strefy. Jedną z najważniejszych jest strefa zapasów, którą można, a wręcz trzeba wydzielić nawet w małym pomieszczeniu. Po kilka cennych wskazówek zajrzyj do naszego artykułu.

Czym właściwie jest strefa zapasów?

Jak sama nazwa wskazuje jest to obszar przeznaczony do przechowywania zapasów żywności, którego wydzielenie warunku prawidłową organizację domowej kuchni. W strefie przechowujemy wszelką żywność o długim terminie przydatności, przede wszystkim produkty suche i niepsujące się, puszki, półprodukty, sosy, przetwory etc.

Gdzie wyznaczyć strefę zapasów?

Taka strefa powinna być ulokowana w spiżarni, choć może być o nią trudno w mniejszym mieszkaniu. Stąd zaleca się, aby w każdym przypadku strefa zapasów znajdowała się jak najbliżej wejścia do kuchni. Takie umiejscowienie ułatwia rozpakowywanie zakupów, co jest bardzo komfortowe w codziennym korzystaniu z pomieszczania.

Praktyczne wskazówki

W strefie zapasów warto przewidzieć niewielki blat, który posłuży jako miejsce do odkładania zakupionych produktów, aby nie kłaść ich bezpośrednio na podłodze.

Tuż przy strefie zapasów warto ustawić lodówkę, do której od razu będą trafiać produkty wymagające przechowywania w niskiej temperaturze.

Strefę zapasów można stworzyć w oparciu o zwykłe szafki kuchenne, najlepiej te bardzo głębokie i wysuwane, co ułatwi porządkowanie produktów i zapewni łatwy dostęp do nich w trakcie gotowania.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie