Coraz mniej współczesnych kuchni domowych wykorzystuje płyty gazowe. Znacznie popularniejsze są płyty indukcyjne, które lepiej pasują do nowoczesnego wnętrza i są dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze w obsłudze. Bywają natomiast sytuacje, w których właściciele kuchni decydują się na powrót do gotowania na gazie. Co może do tego motywować?
Wiele osób preferuje gotowanie na gazie ze względu na lepszą kontrolę nad temperaturą i szybkość reakcji palnika. Jest to ważne dla kucharzy-amatorów, którzy cenią sobie precyzję przygotowywania potraw.
W dobie ciągłych podwyżek cen energii elektrycznej gotowanie na płycie indukcyjnej generuje coraz wyższe koszty. Jeśli w danej kuchni gotuje się codziennie, to rozsądny z ekonomicznego punktu widzenia może być powrót do płyty gazowej – oczywiście pod warunkiem posiadania przyłącza.
Na powrót do gotowania na gazie bardzo często decydują się osoby mieszkające w regionie, w którym notorycznie występują długie przerwy w dostawach energii elektrycznej, spowodowane na przykład przestarzałą infrastrukturą energetyczną.
Płyty gazowe mogą oferować większą moc, co jest przydatne przy gotowaniu dużych ilości jedzenia, szczególnie przed świętami czy imprezami rodzinnymi.
Oczywiście wymiana sprawnej płyty indukcyjnej na gazową może mijać się z celem i generować niepotrzebne koszty, natomiast w sytuacji, gdy musimy kupić nową płytę, warto wziąć pod uwagę powyższe argumenty.