Płyta gazowa w kuchni: to wciąż może być dobry wybór!

Marek Szydełko
06.07.2020

Choć płyty indukcyjne zrobiły furorę na polskim rynku i stanowią dziś pierwszy wybór dla większości osób urządzających swoje kuchnie, to na rynku nadal są dostępne klasyczne „gazówki”. Nie ma w tym żadnego przypadku – takie płyty, zasilane gazem ziemnym lub płynnym, nadal mogą stanowić bardzo dobre rozwiązanie i bez problemu znajdują nabywców. Sprawdź, jakie są zalety płyty gazowej i dlaczego warto wziąć ją pod uwagę na etapie remontu czy wykańczania kuchni.

Niskie koszty eksploatacji

Gaz ziemny, a nawet płynny (o ile pobieramy go ze zbiornika zewnętrznego, napełnianego paliwem kupowanym na wolnym rynku) jest znacznie tańszy w eksploatacji niż prąd. Nawet najoszczędniejsze płyty indukcyjne nie są w stanie zapewnić tak niskich kosztów, jak właśnie klasyczne „gazówki”. Jeśli więc pilnie strzeżesz budżetu domowego i starasz się rozsądnie nim gospodarować, zakup płyty gazowej może świetnie wpisać się w tę filozofię życiową.

Estetyczny design

To mit, że płyty gazowe są brzydkie i trudne w utrzymaniu w czystości. Obecnie na rynku są dostępne modele idealnie pasujące do nowoczesnej kuchni i zaspokajające potrzeby estetyczne nawet bardzo wymagających pod tym względem osób. Szczególnie ciekawym wyborem może być płyta gazowa na szkle, która na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od płyty ceramicznej czy indukcyjnej.

Brak prądu nie jest problemem

To jedna z największych zalet płyty gazowej. Gwarantuje ona brak uzależnienia się od prądu. W Polsce wciąż dużo częściej występują przerwy w dostawie energii elektrycznej niż gazu ziemnego. Z kolei właściciele zbiorników na gaz płynny są całkowicie samowystarczalni i nie muszą się przejmować np. awariami spowodowanymi złą pogodą czy przestarzałą infrastrukturą przesyłową.

Funkcjonalność

Płyty gazowe mają to do siebie, że można na nich ugotować obiad w praktycznie dowolnym naczyniu. Pod tym względem dystansują płyty indukcyjne, które nie współpracują z każdym garnkiem. Jeśli więc masz w domu porządny komplet garnków nienadających się do używania na indukcji, to wybór wydaje się być prosty.

Łatwiejsze gotowanie

Nie jest wielką tajemnicą, że zawodowi kucharze gotują niemal wyłącznie na gazie. Daje to znacznie szersze możliwości w zakresie przygotowywania potraw – chociażby na płycie gazowej o wiele łatwiej dusi się i smaży mięso. 

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.