Ciepłe miesiące w roku to doskonały czas do tego, aby uruchomić grilla. Nie od dziś uznaje się przecież, że grillowanie to prawdziwy sport narodowy Polaków. Od tego jak przygotujemy się na sezon grillowy oraz jak będziemy w jego trakcie pielęgnować sprzęt, zależy nie tylko nasz komfort podczas spotkań ze znajomymi, ale również bezpieczeństwo. Warto zapoznać się z informacji o tym, jak przygotować grilla do nadchodzącego sezonu, aby nic Was nie zaskoczyło.
Zakup nowego sprzętu do grillowania zawsze wiąże się z określonymi obowiązkami, zanim przystąpimy do jego użytku. Atutem nowego grilla zawsze będzie jego stan techniczny oraz fakt, że powinien spokojnie posłużyć nam nie tylko w najbliższym sezonie, ale również przez kilka kolejnych lat. Po rozpakowaniu grilla koniecznie musimy go umyć, niezależnie od tego, czy jest to grill węglowy, czy gazowy. Ponadto warto rozpalić płomień pod rusztem oraz rozpalić grilla przez minimum 40 minut na sucho. Dzięki temu z powłoki grilla znikną ewentualne zanieczyszczenia produkcyjne oraz ulotni się specyficzny zapach, który z reguły towarzyszy zakupowi nowego sprzętu.
Po takim przygotowaniu możemy przystąpić do wykorzystywania grilla w nowym sezonie, jednak zawsze pamiętajmy o tym, by od razu po przyjęciu go czyścić. Grille najlepiej myje się, gdy są jeszcze ciepłe, dlatego nie bagatelizujmy tego. Odpowiednia pielęgnacja sprawi, że z grilla będziemy cieszyć się znacznie dłużej, z korzyścią dla naszych zasobów finansowych. Przed korzystaniem z grilla warto nasmarować jego tłuszcz cienką warstwą oleju, dzięki czemu potrawy nie będą przywierać, a ruszt łatwiej będzie później umyć. W przypadku grillów gazowych mogą występować części, które z powodzeniem można włożyć do zmywarki. To kolejne ułatwienie z którym dacie sobie radę.
Oczywiście nie sposób kupować nowego grilla przed każdym sezonem, dlatego warto odpowiednio przygotować używany grill do ponownego użytku. Pierwsze prace powinny być już wykonane na zakończenie poprzedniego sezonu, gdy grill powinien być dokładnie umyty, osuszony oraz schowany do pudełka lub w przewiewne miejsce, w przypadku większych grilli. Przede wszystkim powinniśmy zabezpieczyć ruszt oraz inne elementy grilla, które mogą podlegać korozji.
Przed kolejnym sezonem warto grilla wyjąć z wyprzedzeniem i postępować z nim bardzo podobnie, jak w przypadku nowego sprzętu. Po kilkumiesięcznej przerwie od użytku, grill ponownie powinien zostać dokładnie umyty, a następnie przepalony. W ten sposób zminimalizujemy ryzyko występowania na nim bakterii oraz znacznie zwiększymy komfort grillowania i smak potraw z rusztu. Warto o to zadbać, ponieważ prawidłowa eksploatacja i pielęgnacja grilla to podstawa.