Przechowywanie pomidorów wydaje się być banalną czynnością, tymczasem większość z nas popełnia tutaj podstawowe błędy, przez które owoce szybciej dojrzewają i ulegają psuciu. Kilka wartościowych wskazówek, które pozwolą Ci dłużej cieszyć się smakiem pomidorów, znajdziesz w naszym artykule.
Pomidory można przechowywać na blacie kuchennym lub w przewiewnym koszyku, o ile nie będą wystawione na bezpośrednie działanie światła słonecznego, które może przyspieszyć ich dojrzewanie i spowodować psucie.
Pomidorów nie powinno się przechowywać w lodówce, ponieważ to pogarsza ich walory smakowe. Niskie temperatury powodują też zatrzymanie procesu dojrzewania pomidorów, które mogą zmienić konsystencję miąższu.
Pomidory nie powinny być przechowywane w bezpośredniej bliskości z jabłkami czy bananami, ponieważ te owoce wydzielają etylen, gaz przyspieszający dojrzewanie pomidorów.
To sprytny trik, który pozwoli wydłużyć przydatność pomidorów do spożycia. Przechowując warzywa szypułkami do góry zmniejszamy nacisk na delikatniejszą stronę pomidora, co minimalizuje ryzyko gnicia.
Jeśli planujesz szybkie spożycie pomidorów, to śmiało wybieraj dojrzałe, pachnące owoce, które można przechowywać bezpośrednio na blacie kuchennym. Jeśli jednak robisz zakupy dość rzadko i zależy Ci na tym, aby pomidory przetrwały np. tydzień, to wybieraj twardsze warzywa i przechowuj je zgodnie z powyższymi wskazówkami.