Płyta indukcyjna to coraz częstszy widok w polskich kuchniach. Wiele nowych bloków nie jest już podłączanych do sieci gazowej, z czego rezygnują również właściciele domów jednorodzinnych. Indukcja jest czystsza, wygodniejsza, bezpieczniejsza, a wcale nie tak droga w użytkowaniu, jak się powszechnie uważa. Po kilku latach normalnego korzystania z płyty indukcyjnej jej stan może pozostawiać wiele do życzenia. Podpowiadamy, jak ją łatwo i szybko odświeżyć.
Do codziennego dbania o płytę indukcyjną wystarczy odrobina płynu do mycia naczyń. Po gotowaniu nanieś płyn na miękką stronę gąbki, przemyj powierzchnię płyty, a następnie wytrzyj wilgotną, czystą szmatką.
Jeśli Twoja płyta indukcyjna jest już dość mocno zapuszczona, na przykład widać na niej zaschnięte białe plamy po gotowaniu ziemniaków czy jajek, to pomóc może ocet i soda oczyszczona. Najpierw zwilż powierzchnię płyty octem z dodatkiem wody, a następnie posyp taflę sodą i zostaw na kilka minut. Następnie wytrzyj szmatką i ewentualnie powtórzy całą czynność.
W przypadku przypaleń w grę wchodzi już tylko użycie specjalnego środka czyszczącego. Polecamy preparaty w żelu, które są naprawdę skuteczne. Nałóż odrobinę żelu i zostaw na czas od 10 do 60 minut, w zależności od stopnia przypalenia i rozległości plamy. Potem dokładnie umyj płytę wilgotną szmatką – efekt powinien przejść Twoje oczekiwania i płyta będzie wyglądać prawie jak nowa.
Odświeżyć nie da się niestety pękniętej płyty. Nawet jeśli poszczególne pola wciąż działają, to ta sytuacja nie potrwa już długo, dlatego w takim przypadku warto już szykować się mentalnie i finansowo na zakup nowej płyty indukcyjnej (ceny od około 1200 złotych).