Co roku z utęsknieniem wyczekujesz pierwszych ciepłych dni, aby wraz z rodziną i przyjaciółmi spotkać się na pierwszym grillowaniu? Teraz niezwykle łatwo możesz pożegnać te uporczywe miesiące czekania na ulubioną wakacyjną rozrywkę, której głównym elementem jest pyszne jedzenie. Wystarczy, że zaopatrzysz się w grill elektryczny, dzięki któremu będziesz mógł organizować barbecue przez cały rok!
Z tekstu dowiesz się:
Grill elektryczny jest doskonałym urządzeniem nie tylko dla tych, którzy wyjątkowo przepadają za daniami przygotowywanymi w ten sposób. To również zdrowsza alternatywa dla smażenia. Dzięki temu, że nie wymaga on użycia drewna i węgla, nie musisz także wdychać dymu, który jest wyjątkowo drażniący. Grill elektryczny daje również więcej możliwości przygotowywania ciekawych potraw. Sprawdź, co możesz wyczarować za jego pomocą!
Przygotowanie mięsa na grillu elektrycznym niewiele się różni od tego, w jaki sposób przyrządzamy je na zwykłym grillu opalanym drewnem bądź węglem. Jedyną różnicą jest brak typowego dymnego zapachu, który przy odrobinie wysiłku można uzyskać odpowiednimi przyprawami.
Jak więc zabrać się do przygotowania mięsa? Najważniejsza jest marynata i odpowiedni czas, aby mięso mogło się z nią przegryźć. Niezależnie od tego, czy wybierzesz skrzydełka, czy karkówkę, nie szczędź przypraw! Natrzyj mięso solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką oraz odrobiną cząbru. Możesz też zastosować gotową mieszankę przypraw do konkretnego rodzaju mięsa. Następnie przykryj je i wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie możesz przystąpić do grillowania – pamiętaj, że grille elektryczne, jak np. te marki Zelmer, pozwalają na przyrządzanie potraw zupełnie beztłuszczowo, gdyż powierzchnia grillowa wykonana jest z kamienia, do którego nie przywiera ani mięso, ani warzywa. Dzięki zamykanej pokrywie grilla nie musisz się też martwić obracaniem produktów, gdyż grillowane są z obu stron naraz.
Przyjęło się sądzić, że grill to przede wszystkim mięso, kiełbasy i kaszanka. Nic bardziej mylnego – warzywa z grilla są bowiem równie doskonałe.
Na grilla elektrycznego warto położyć np. cukinię, bataty, paprykę czy bakłażana. Nie zapomnij też o ziemniakach! Pokrój ulubione warzywa na dość spore kawałki, obtocz je w soli, pieprzu i ziołach prowansalskich. Możesz też dodać odrobinę oliwy, aby przyprawy lepiej przywarły do warzyw. Piecz je na grillu, koniecznie kontrolując, czy skórka nie jest zbyt przypieczona – pamiętaj, że grill elektryczny piecze szybciej niż tradycyjny! W ten sposób w kilka chwil otrzymasz zdrowe i pyszne przekąski, które możesz podawać do mięsa, same lub z ulubionymi sosami.
Grill elektryczny Zelmer jest urządzeniem, które dzięki swojej przypominającej opiekacz konstrukcji pozwala na wykorzystywanie go nie tylko do przyrządzania potraw typowo grillowych. Jakie jeszcze dania z grilla elektrycznego możesz przyrządzić?
Dobrym pomysłem na pyszne i szybkie danie będzie np. panini. Na ten włoski przysmak składa się pieczywo – najczęściej ciabatta – ser mozzarella, ulubiona wędlina (np. salami bądź prosciutto) i suszone pomidory. Wszystkie składniki układamy w przekrojonej i posmarowanej masłem lub majonezem bułce, a następnie zapiekamy w grillu elektrycznym.
Grill elektryczny to także doskonałe urządzenie do przepisów fit. Wykorzystaj go np. do przyrządzenia wspaniałego łososia. Wystarczy, że zamarynujesz filet w przyprawach (odrobinie oleju, soli, pieprzu, papryki słodkiej, ziół prowansalskich i łyżce soku z cytryny), a następnie upieczesz na grillu elektrycznym przez 5 min. Możesz go podawać w towarzystwie wspomnianych wyżej opiekanych warzyw.
Jaki grill elektryczny sprawdzi się najlepiej? My polecamy urządzenia marki Zelmer, które są wykonane z najwyższej jakości materiałów, dzięki czemu sprzęt będzie działał niezawodnie przez wiele lat. To idealny grill elektryczny na balkon, do kuchni czy też na wyjazdy – jest poręczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjny grill węglowy.
Artykuł partnera.