Filtr do zmiękczania wody. Co musisz o nim wiedzieć?

Maciej Piwowski
09.05.2018

Twarda woda może powodować wiele problemów w codziennym życiu. Sposobem na ich uniknięcie jest domowy zmiękczacz wody.

Według obowiązujących w Polsce norm, stężenie węglanu wapnia w wodzie pitnej nie powinno przekroczyć 500 miligramów na decymetr sześcienny. Tymczasem w wielu polskich domach wartość ta jest znacznie wyższa, o czym łatwo przekonać się choćby obserwując naczynia do gotowania. W przypadku dużego stężenia tego związku już po jednym użyciu na ich ściankach pojawia się biały osad, czyli kamień kotłowy.

Woda, w której jest zbyt dużo węglanu wapnia (a także innych minerałów) to woda twarda. Jest ona nie tylko problemem estetycznym. Pogarsza smak przygotowanych z niej potraw i napojów, degraduje instalacje wodną i grzewczą, niszczy pralki i zmywarki, a także niekorzystnie wpływa na samopoczucie mieszkańców, przyczyniając się między innymi do przesuszenia skóry. To z pewnością wystarczające powody, by wyposażyć się w zmiękczacz wody.

Jak zmiękczyć wodę w domu?

By poprawić właściwości wody, często sięgamy po dzbanki filtrujące. To rozwiązanie ma jednak poważne wady. Najważniejszą wśród nich jest niewielka wydajność, bo ich pojemność nie przekracza dwóch litrów, a czas potrzebny do przefiltrowania jest dość długi. Poza tym nadają się tylko do uzdatniania wody do picia i przygotowania posiłków. Nie chronią więc przed uszkodzeniem elementów domowych instalacji i urządzeń, nie zapewniając także odpowiednich parametrów wody do mycia.

Dużo lepszym rozwiązaniem będzie zatem zastosowanie przepływowego zmiękczacza, który montowany jest w początkowym punkcie domowej instalacji. Dzięki niemu odpowiednie parametry ma zarówno woda pitna i do mycia, jak i ta, która trafia do instalacji CO, pralki oraz zmywarki.

Wkłady z granulatem jonowymiennym

Do uzdatniacza niezbędne są filtry do zmiękczania wody. Na rynku dostępne są ich najróżniejsze rodzaje, które różnią się nie tylko wydajnością, ale też maksymalnym czasem eksploatacji i zastosowaniem. Niektóre wykazują działanie bakteriobójcze, inne odżelaźniające, a jeszcze inne zostały stworzone z myślą usunięciu jak największych ilości węglanu wapnia. Pod tym względem najlepiej wypadają filtry z solą jonowymienną.

Działanie granulatu polega na usunięciu z wody jonów wapnia i magnezu. Zastępowane są one jonami jodu, które nie wywierają szkodliwego wpływu ani na nasze zdrowie, ani też na elementy instalacji i urządzenia wykorzystywane w domu. Są też wydajne i wytrzymałe, a ich żywotność sięga nawet dwudziestu lat. Oczywiście pod warunkiem, że prawidłowo się o nie zatroszczymy.

Jak dbać o wkład zmiękczacza?

By wkład do zmiękczacza służył wydajnie i długo, należy stosować w nim odpowiednie wypełnienie. Na rynku dostępne są sole w postaci tabletek, granulatów i bloków. Wybór preparatu powinien być uzależniony od zaleceń producenta. Użycie soli w postaci niedostosowanej do naszego zmiękczacza może skutkować obniżeniem jego wydajności, a nawet uszkodzeniem.

Kolejna ważna kwestia to uzupełnianie soli. Urządzenie samo wykrywa, że jej poziom we wkładzie jest zbyt niski, ale to użytkownik musi zadbać o jej obecność w podajniku. Obserwujmy więc zmiękczacz i w razie konieczności uzupełniajmy sól. Dzięki temu wymiana wkładu konieczna będzie dopiero po upływie kilkunastu, a nawet dwudziestu lat.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie