Czym myć płytę indukcyjną?

Andrzej Winnicki
16.01.2025

Płyta indukcyjna to wygoda, bezpieczeństwo, wcale nie takie wysokie koszty, a przy tym nowoczesny i estetyczny wygląd, który pasuje do współczesnych kuchni. Wielu nowych użytkowników nie wie jednak, jak dbać o płytę indukcyjną oraz czym ją myć, aby maksymalnie przedłużyć jej trwałość, unikając zarysowań. Kilka wskazówek znajdziesz w naszym poradniku.

Codzienne czyszczenie

Na co dzień, po każdym gotowaniu, wystarczy przetrzeć płytę miękką, lekko wilgotną ściereczką z mikrofibry lub gąbka, ale nie szorstką stroną. W przypadku zaschniętych zabrudzeń można użyć odrobiny płynu do mycia naczyń.

Usuwanie trudnych zabrudzeń

Po większym gotowaniu i smażeniu, gdy płyta jest mocno zabrudzona, warto sięgnąć po silniejsze detergenty. Na rynku znajdziemy m.in. specjalne środki do mycia płyt ceramicznych i indukcyjnych w formie mleczka czy żelu. Sprawdzi się jednak także dobry preparat do mycia tłustych powierzchni.

Uwaga!

Dla bezpieczeństwa lepiej nie skrobać zaschniętych zabrudzeń. Radzimy je namoczyć i zostawić na kilka minut, po czym powinny łatwo zejść przy użyciu detergentu.

Przypalenia

Zdarza się, że coś nam się przypali na płycie indukcyjnej. Zamiast sięgać po skrobak czy tym bardziej drucianą szczotkę, co na pewno spowodowałoby porysowanie powierzchni płyty, lepiej będzie użyć specjalnego preparatu na przypalenia.

Takie środki najczęściej mają formę żelu. Wystarczy nanieść je na plamy i zostawić na kilkanaście-kilkadziesiąt minut. Po tym czasie przypalenie powinno dać się łatwo usunąć zwykłą ścierką i wodą.

Na koniec praktyczna wskazówka: za mycie płyty indukcyjnej zabieramy się dopiero po jej wystudzeniu, nie robimy tego od razu po gotowaniu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie